Csíkszentmihályi Mihály (2009): Az öröm művészete, Nyitott Könyvműhely, Budapest

A flow elmélet megalkotója többek között arról ír ebben a könyvében, hogy hogyan tekintsünk a munka és szabadidő helyére és egyensúlyára; milyen életvitel segít hozzá a boldogsághoz; hogy életminőségünkhöz hogyan járulnak hozzá kapcsolataink. Nekem különösen tetszettek az utolsó fejezetek, amelyekben az élet iránti odaadással és lelkesedéssel élő személyiségről és a sors szeretetéről ír.

Deepak Chopra (2009): A boldogság receptje. Édesvíz Kiadó, Budapest

Könnyen olvasható és érdekes „receptgyűjtemény”, fejezeteivel olyan alapigazságokra emlékeztet minket, hogy ne ragaszkodjunk mindenáron az igazunkhoz, ápoljuk önbecsülésünket, és a jelenre fordítsuk figyelmünket a múlton való kesergés vagy a jövőbeli félelmek helyett. Egyszerű tehát olvasni, enyhülést hoz lelkünknek. A titok azonban valójában abban rejlik, hogy a könyv tanácsait mennyire valósítjuk meg a mindennapi életünkben, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek a benső békesség, a derű és az optimizmus eléréséért.

Jonge Mingyur Rinpocse (2023): Életöröm. A boldogság titkának és tudományának kulcsa. Filosz- Humán Bt.

Mingyur Rinpocse könyvét azért tartom érdekesnek, mert egymás mellé helyezi a tibeti buddhista tanokat és a modern nyugati pszichológia és neurobiológia elméleteit. Közérthetően ír a buddhista gondolatokról és gyakorlatokról, érzékletes példákkal szemléltet. Sok mindent megtudhatunk gondolataink és érzéseink kezeléséről, tudatunk működéséről, a jóakaratról és együttérzésről, a belső szellemi munka felszabadító hatásairól.

Jonge Mingyur Rinpocse (2020): Szerelemben a világgal. Mit taníthat az életről egy buddhista szerezetes, aki visszatért a halál torkából? Filosz Kiadó

Mingyur Rinpocse személyes története arról, hogyan szökött meg az általa vezetett kolostorból, hogy kipróbálja magát a kolduló, vándorló szerzetes szerepében. Meglepő őszinteséggel írja le, hogy milyen nem várt szorongások vették hatalmába, hogyan lett fokozatosan úrrá a bizonytalanságokon, hogyan követte tudatával az eszméletvesztéssel is járó lebetegedését, és végül hogyan menekült meg a halál torkából.

Gyalwa Dokhampa Rinpocse (2014): A nyugodt elme. Út a boldogsághoz. Noran Libro Kiadó, Budapest

A szerző a mindfulness (tudatos jelenlét) szellemében ír a lelki béke elérésének eszközeiről, az elmélkedések és szellemi elvonulás jótékony hatásairól, a nyugodt elme hétköznapi szokásairól. Már maga a könyv olvasása is lelassít, megnyugtat, kikapcsol.

+1 Dr. Pedram Shojai (2016): A városi szerzetes. Trivium Kiadó

A well.org létrehozója egyrészt keleti bölcsességet, chi kung gyakorlatokat, meditációs technikákat és gyógynövényeket ajánl, másrészt a nyugati orvoslás legújabb eredményeit tárja elénk. Mondanivalóját az teszi még közérthetőbbé, hogy minden fejezet egy- egy páciens panaszának bemutatásával kezdődik, majd a módszerek, praktikák bemutatása után az ajánlott életviteli változtatás leírásával végződik. Érthető, követhető, inspiráló, motiváló.

Pálosi Adrienn, pszichológus (adrienn.palosi@gmail.com)